úterý 24. června 2014

Software

Software je obecný termín pro různé druhy programů, používaných pro provoz počítačů a souvisejících zařízení. (Termín hardware popisuje fyzické aspekty počítačů a souvisejících zařízení.)

Software může být myšlenka jako variabilní části počítače a hardware neměnné části. Software je často rozdělen do aplikačního softwaru (programy, které uživatelům práci se přímo zajímají) a systémový software (který zahrnuje operační systémy a jakýkoli program, který podporuje aplikační software). Pojem middleware je někdy používán popisovat programování, která zprostředkovává mezi aplikací a systémového softwaru, nebo mezi dvěma různými druhy aplikačního software (např. odesláním požadavku vzdáleného pracovní z aplikace v počítači, který má jedno druhů operačního systému pro aplikace v počítač s jiným operačním systémem).

Další a obtížně klasifikovat kategorie software je nástroj, který je malý užitečný program s omezenou schopností. Některé nástroje přicházejí s operačními systémy. Stejně jako aplikace, nástroje mají tendenci být samostatně instalovatelný a může být použit nezávisle na zbytku operačního systému.